×
Rólunk Szolgáltatások Kötélpálya Szállás Árak Ajánlataink Hírek Galéria Gyermekeknek Online foglalás
Facebook Kapcsolat Magyar

Szolgáltatások

Csónakázás és kompozás

Csónakázás, "varsa les" megtekintése- csoportok részére, előre egyeztetés alapján.

A csónakok a napi látogatók részére is rendelkezésre állnak!

 

A tó

A csodás természeti környezetben található 2,5 hektáros tó ad lehetőséget csónakázásra és a varsa lesz megtekintésére.

  • a csónakokat csak mentőmellényben lehet használni, felelősségvállalási nyilatkozat kitöltése után

A varsa

A varsa tölcsérszerű nyílással (szív, versek, versik, versike, vörcsög, vörcsök) készült, a végén kúposan végződő, vesszőből font öblös halfogó eszköz, amelynek a vizek járása, a halak tulajdonsága szerint sok változata ismeretes. Sűrű fonásúak az alföldi, székelyföldi csíkvarsák. Ritkább fonású varsákkal sebes vízben nagyobb halakat fognak (Kraszna, Tisza mente, Kecskemét vidéke). Erdélyben egyes varsatípusok nyílása alul lapos és kővel terhelt, hogy a sebes vízben jobban el lehessen őket helyezni. A varsát gyakran terelőszárnyakkal készítik, hogy a halak könnyebben beletévedjenek. A székelyeknél a varsába csalétekül kukoricalisztet, puliszkadarabokat helyeznek. A vesszővarsához hasonló elven működnek a hálóvarsák, amelyeket kör alakú kávákra feszítenek ki s a mederbe levert cövekekhez erősítenek. A hálóvarsákat terelőszárnyaikkal gyakran egymáshoz kapcsolják, hogy a halakat a varsába tereljék. A varsák használatáról már a 13. sz.-tól vannak okleveles adataink, de a hálóvarsák valószínűleg csak a 18. sz.-tól terjedtek el a paraszthalászok kezén. Egyes vesszővarsákkal a magyarság már a honfoglalás előtt megismerkedhetett török, kaukázusi népek, az oroszok révén. Varsa szavunk talán ó-orosz eredetű, de a honfoglalás után átkerülhetett más szláv népek nyelvéből is. A varsa tölcsérforma nyílását jelentő versek, versik stb. terminológia valószínűleg magyar származék s nem szláv átvétel. A tárgyi és nyelvi vizsgálatok ellenére varsaformáink legnagyobb részének eredetét még nem ismerjük. Lehetséges, hogy legtöbbjük helyi variáns. A varsa főleg a kishalászok halfogó eszköze.

kiemelt ajánlat

mások mondták

“ Hálás köszönet mindazért az áldozatos munkáért, amit megtettetek azért, hogy ez a buli sikeres legyen. Az is lett! Csak pozitív visszajelzéseket kaptunk, úgy érzem mindenki nagyon jól érezte magát, a hely hangulata maradandó, az étel nagyon finom volt! A sajtok ízletesek, a töpörtyűkrém szenzációs, a pörkölt pedig isteni volt! Az egyik vendégünk szerint az utóbbi évek legjobb pörköltjét ette nálatok! Nővérkém szerint –aki szakmabeli- minden tökéletes volt. Gratula a csapatnak! Amit kiemelt, hogy rajtatok valóban érezni lehetett, hogy ti mindent megtesztek azért, hogy itt mindenki jól érezze magát. Igazi vendéglátás! Egy másik barátunk szerint ez a buli kenterbe vágta azt a 150 fős puccos lagzit, ahol nemrég jártak. Az egész csapatnak nagyon megtetszett a Tájpark, szerintem nem utoljára jártak nálatok! Még egyszer ezer köszönet mindenért! Igazán emlékezetes marad ez az este számunkra! Sok puszi! ” (50 fős születésnap)

“ Szeretnék köszönetet nyílvánítani a lehetőségért, hogy ismét eltölthettünk szűk baráti körben egy nyugodt és felettébb hasznos, kellemes napot a Csodaszarvas Tájpark területén. Igazán hálás vagyok (vagyunk) érte és remélem, hogy jövőre is lesz lehetőségünk kihasználni a hely vendégszeretetét! Boldog Új Évet Kívánok a teljes személyzetnek, jövőre találkozunk, puszik! :) Sarkadi Péter és barátai ” (Sarkadi Péter, Szombathely)

“ Köszönjük az élményeket, amit itt átélhettünk! ” (Szilvi, Csenge, Matyi, Rózsa)

“ Köszönjük! Csodálatos gyermeknapot töltöttünk itt. Köszönjük a park munkatársainak a fogadtatást és a vendéglátást! Bátran ajánljuk barátainknak és ismerőseinknek! Számunkra felejthetetlen élmény volt! ” (Pórszombat település apraja- nagyja)

“ Gratulálunk! Csodaszép a Tájpark! Fantasztikus élmény volt! Köszönjük a lelkes hozzáállást! ” (Olcsai-Kiss Z.Ált.Isk. kiváló tanulói)

Címünk: 9777 Rábahídvég, 035/11. hrsz.|Telefon: 06 30 8700786|E-mail: info@csodaszarvastajpark.hu|Nyitva tartás: 09h - 19h|GPS: N 47° 4'2.129", E 16° 43'46.693"
developed by design2code
Az oldalon előforduló összes cikk, kép újraközléséhez, felhasználásához, más weblapokon való megjelenítéséhez legalább a szerző, illetve a weboldal szerkesztőjének beleegyezése szükséges.