×
Rólunk Szolgáltatások Kötélpálya Szállás Árak Ajánlataink Hírek Galéria Gyermekeknek Online foglalás
Facebook Kapcsolat Magyar

Csodaszarvas Tájpark

Elhelyezkedés

A Csodaszarvas Tájpark a Rába folyó mentén, Rábahídvég határában a 8-as főút mellett fekszik tizenhat hektáros területen: A tájpark optimális természeti tagoltságát egy három hektáros tó, hét hektár legelő, valamint hat hektár erdő teszi tökéletessé. Ez, az itt élő állatok, a területet határoló folyó és a kiszolgáló létesítmények biztosítják, hogy az ide látogatók biztosan megleljék a számukra kedves programokat.

Az Őrség és a Hegyhát közelsége adta az ötletet, hogy ezen tájegységek jegyeit mutassuk be a látogatóknak. Erdei iskola, tájház, csodálatos nádfedeles és kézzel faragott építmények, tanösvény, őshonos állatpark, nyári nomád tábor és erdei drótkötélpálya teszi élővé a területet. A tájpark szolgáltatásait mindezek mellett a horgásztó és a terület határán hömpölygő Rába saját kikötője egészíti ki.

Miért éppen csodaszarvas?

A csodaszarvas sok eurázsiai népnél régóta a csillagos ég jelképe. Szimbolizálja az újjászületést, a megújulást, a Napot és egyben Krisztust is.

Kézai Simon művében maradt fenn a monda, amely szerint Hunort és Magort, - egy testvérpárt, akiktől a történet szerint a hunok és magyarok származnak - vadászatuk közben új, letelepedésre alkalmas területre vezette egy szarvas. Kézai mester így ír erről: „Történt pedig, hogy a mint egyszer vadászni kimentek, a pusztán egy szarvas ünőre bukkanának, mellyet, a mint előttök futott, a Meotis ingoványaiba kergetének. S midőn az ott szemök elől tökéletesen eltűnt, sokáig keresék, de semmi módon nem találhatták. Végre is az említett ingoványokat bejárván, azon földet baromtartásra alkalmasnak szemlélték. Visszatérvén onnan atyjokhoz s búcsút vévén tőle, minden vagyonostól a meotisi ingoványok közzé szállának lakozni. Meotis tartománya pedig Persia hazával határos s egy igen keskeny gázlón kivűl mindenfelől tenger övezi környűl; folyói teljességgel nincsenek, fűben, fában, madárban, halban és vadban bővölködik. Nehéz oda bé, s onnan kimenni. S a meotisi ingoványokba bémenvén, ott öt esztendeig mozdulatlanúl maradának. Hatodik évre tehát kimenvén véletlenűl, a pusztában Belár fiainak nejeire, kik férjeik nélkűl sátrakban tanyázának, s gyermekeikre bukkanának, kiket is vagyonostól sebes nyargalva a Meotis ingoványaiba vivének. Történt pedig, hogy azon gyermekek közt az alánok fejedelmének Dulának két leányát is elfogták, kiknek egyikét Hunor, másikát Mogor vevé nejűl. S ezen nőktől vették eredetöket minden húnok és magyarok.”

A csodaszarvas mondája a Képes krónikában is fellelhető. Megjelenik ezen kívül a regősénekekben is. A Vas megyei Bucsu községben egy, a századfordulón lejegyzett változat szerint ezer szarva van, szarva hegyén ezer égő gyertya, két veséjén két arany kereszt, a dozmati változatban a szarvas homlokán a fölkelő fényes nap, oldalán a szép hold található, jobb veséjén pedig az égi csillagok. Egyes dunántúli énekekben ezer ága-boga van, ezen ezer misegyertya, amely „gyújtatlan gyulladék, oltatlan aludék”

A történetet számos irodalmi alkotás is feldolgozta. Ezek közül talán a legismertebb Arany János költeménye, a Buda halála, melynek hatodik éneke regéli el a csodaszarvas legendáját.

Célok

A tájpark létrehozásával az egyik - talán legfontosabb - cél az ember természetközelségének visszaállítása. Úgy gondoljuk, hogy ez leginkább a gyerekek bevonásával érhető el. Ők jelentik ugyanis a jövőt. És nem mindegy, hogy ők mit visznek tovább. Az őshonos magyar álltfajták tartása , magyar fajtájú gyümölcsfáink telepítése, gondozása révén; az elfelejtett szakmák feltámasztásával; az ökoturizmus és a helyi és háztáji gazdálkodók gasztronómiájának bemutatásával a vérünkbe kódolt több száz éves tudás hívható életre.

Hírek, események

Szilveszteri ajánlat Szilveszteri ajánlat 2019.11.25.

További hírek, események

Szilveszteri ajánlat 11.01-02-03 Z Á R V A ÁLLÁSLEHETŐSÉG 33.-34 heti DRÓTKÖTÉLPÁLYA NYITVA TARTÁS Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Egyesület tábora 07.03-07-ig Mondd ki az igent zöldben!

Körkereszt motívum:

A körkereszt a világot teremtő Isteni rend jelképe.

Címünk: 9777 Rábahídvég, 035/11. hrsz.|Telefon: 06 30 8700786|E-mail: info@csodaszarvastajpark.hu|Nyitva tartás: 09h - 19h|GPS: N 47° 4'2.129", E 16° 43'46.693"
developed by design2code
Az oldalon előforduló összes cikk, kép újraközléséhez, felhasználásához, más weblapokon való megjelenítéséhez legalább a szerző, illetve a weboldal szerkesztőjének beleegyezése szükséges.