×
Rólunk Szolgáltatások Kötélpálya Szállás Árak Ajánlataink Hírek Galéria Gyermekeknek Online foglalás
Facebook Kapcsolat Magyar

Csodaszarvas Tájpark

Elhelyezkedés

A Csodaszarvas Tájpark a Rába folyó mentén, Rábahídvég határában a 8-as főút mellett fekszik tizenhat hektáros területen: A tájpark optimális természeti tagoltságát egy három hektáros tó, hét hektár legelő, valamint hat hektár erdő teszi tökéletessé. Ez, az itt élő állatok, a területet határoló folyó és a kiszolgáló létesítmények biztosítják, hogy az ide látogatók biztosan megleljék a számukra kedves programokat.

Az Őrség és a Hegyhát közelsége adta az ötletet, hogy ezen tájegységek jegyeit mutassuk be a látogatóknak. Erdei iskola, tájház, csodálatos nádfedeles és kézzel faragott építmények, tanösvény, őshonos állatpark, nyári nomád tábor és erdei drótkötélpálya teszi élővé a területet. A tájpark szolgáltatásait mindezek mellett a horgásztó és a terület határán hömpölygő Rába saját kikötője egészíti ki.

Miért éppen csodaszarvas?

A csodaszarvas sok eurázsiai népnél régóta a csillagos ég jelképe. Szimbolizálja az újjászületést, a megújulást, a Napot és egyben Krisztust is.

Kézai Simon művében maradt fenn a monda, amely szerint Hunort és Magort, - egy testvérpárt, akiktől a történet szerint a hunok és magyarok származnak - vadászatuk közben új, letelepedésre alkalmas területre vezette egy szarvas. Kézai mester így ír erről: „Történt pedig, hogy a mint egyszer vadászni kimentek, a pusztán egy szarvas ünőre bukkanának, mellyet, a mint előttök futott, a Meotis ingoványaiba kergetének. S midőn az ott szemök elől tökéletesen eltűnt, sokáig keresék, de semmi módon nem találhatták. Végre is az említett ingoványokat bejárván, azon földet baromtartásra alkalmasnak szemlélték. Visszatérvén onnan atyjokhoz s búcsút vévén tőle, minden vagyonostól a meotisi ingoványok közzé szállának lakozni. Meotis tartománya pedig Persia hazával határos s egy igen keskeny gázlón kivűl mindenfelől tenger övezi környűl; folyói teljességgel nincsenek, fűben, fában, madárban, halban és vadban bővölködik. Nehéz oda bé, s onnan kimenni. S a meotisi ingoványokba bémenvén, ott öt esztendeig mozdulatlanúl maradának. Hatodik évre tehát kimenvén véletlenűl, a pusztában Belár fiainak nejeire, kik férjeik nélkűl sátrakban tanyázának, s gyermekeikre bukkanának, kiket is vagyonostól sebes nyargalva a Meotis ingoványaiba vivének. Történt pedig, hogy azon gyermekek közt az alánok fejedelmének Dulának két leányát is elfogták, kiknek egyikét Hunor, másikát Mogor vevé nejűl. S ezen nőktől vették eredetöket minden húnok és magyarok.”

A csodaszarvas mondája a Képes krónikában is fellelhető. Megjelenik ezen kívül a regősénekekben is. A Vas megyei Bucsu községben egy, a századfordulón lejegyzett változat szerint ezer szarva van, szarva hegyén ezer égő gyertya, két veséjén két arany kereszt, a dozmati változatban a szarvas homlokán a fölkelő fényes nap, oldalán a szép hold található, jobb veséjén pedig az égi csillagok. Egyes dunántúli énekekben ezer ága-boga van, ezen ezer misegyertya, amely „gyújtatlan gyulladék, oltatlan aludék”

A történetet számos irodalmi alkotás is feldolgozta. Ezek közül talán a legismertebb Arany János költeménye, a Buda halála, melynek hatodik éneke regéli el a csodaszarvas legendáját.

Célok

A tájpark létrehozásával az egyik - talán legfontosabb - cél az ember természetközelségének visszaállítása. Úgy gondoljuk, hogy ez leginkább a gyerekek bevonásával érhető el. Ők jelentik ugyanis a jövőt. És nem mindegy, hogy ők mit visznek tovább. Az őshonos magyar álltfajták tartása , magyar fajtájú gyümölcsfáink telepítése, gondozása révén; az elfelejtett szakmák feltámasztásával; az ökoturizmus és a helyi és háztáji gazdálkodók gasztronómiájának bemutatásával a vérünkbe kódolt több száz éves tudás hívható életre.

Hírek, események

Pályázati felhívás Vas és Zala megyei általános iskolák részére Pályázati felhívás Vas és Zala megyei általános iskolák részére 2020.01.02.

További hírek, események

Pályázati felhívás Vas és Zala megyei általános iskolák részére Szilveszteri ajánlat 11.01-02-03 Z Á R V A ÁLLÁSLEHETŐSÉG 33.-34 heti DRÓTKÖTÉLPÁLYA NYITVA TARTÁS Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Egyesület tábora 07.03-07-ig

Körkereszt motívum:

A körkereszt a világot teremtő Isteni rend jelképe.

Címünk: 9777 Rábahídvég, 035/11. hrsz.|Telefon: 06 30 8700786|E-mail: info@csodaszarvastajpark.hu|Nyitva tartás: 09h - 19h|GPS: N 47° 4'2.129", E 16° 43'46.693"
developed by design2code
Az oldalon előforduló összes cikk, kép újraközléséhez, felhasználásához, más weblapokon való megjelenítéséhez legalább a szerző, illetve a weboldal szerkesztőjének beleegyezése szükséges.